Bijzondere samenwerking Utrechtse drukkerij en De Fietskoerier Utrecht

BF9u1tlCUAAxEta

De Utrechtse Drukkerij Pascal en koeriersbedrijf De Fietskoerier Utrecht nemen samen een volledig elektrische bestelauto in gebruik. De bestelauto rijdt grotendeels op zonne-energie. Met de opbrengst van een zonnige dag kan de auto 120 kilometer rijden in de stad. Vanaf 15 april zul je de bestelauto met de blauwe fiets erop zien rondrijden in de binnenstad van Utrecht. De samenwerking is ontstaan vanuit een gezamenlijk doel om actief bij te dragen aan een schonere en stille binnenstad. Naar verwachting zal er dagelijks zo’n 100 kilometer door de stad worden afgelegd zonder hierbij CO2, NOx en fijnstof uit te stoten.

Geweldig, zo’n elektrische auto in gebruik, maar beter nog als hij twee keer zoveel kan worden ingezet voor schone bezorgingen in de stad. Drukkerij Pascal, sinds 1976 gevestigd in de binnenstad van Utrecht, nam het initiatief en zocht samenwerking met De Fietskoerier Utrecht, een collectief van negen fietskoeriers. De Fietskoerier reageerde enthousiast en de plannen konden worden gemaakt. Vanaf 15 april ‘fietst’ de blauwe elektrische bestelauto als een fietser rond in de stad en bezorgt voor de drukkerij én de fietskoerier.

Stil en schoon op zonne-energie
Niet alleen rijdt de bestelauto elektrisch, de auto rijdt voor een groot deel op zelf opgewekte zonne-energie. Frans Boon (directeur/eigenaar Drukkerij Pascal): “Schoon en energiezuinig werken is een belangrijk thema bij onze bedrijfsvoering. Onze MVO-man Godard Croon komt eens in de twee weken een dag hier om de drukkerij en onze productie verder te verduurzamen. Deze elektrische bestelauto is weer een nieuwe kroon op alle inspanningen om ons drukwerk zo duurzaam mogelijk te produceren en nu ook stil en schoon in de stad af te leveren. Omdat wij midden in de binnenstad zijn gevestigd nemen we graag onze verantwoordelijkheid bij te dragen aan luchtkwaliteit. Maar het leukste is wel de extra toegevoegde waarde van dit partnerschap. Door samen te werken kan je de positieve impact vergroten. En daar zijn we heel trots op.”

‘Fietsen’ met schone auto
Naast het drukwerk levert De Fietskoerier voortaan ook hun andere pakketten met de elektrische bestelauto als deze te groot zijn voor de fiets. Tobias Molenaar (mede-eigenaar De Fietskoerier Utrecht): “Voor ons snijdt bij deze samenwerking het mes aan twee kanten, we koerieren vanuit ons hart al jaren milieuvriendelijk op de fiets en blijven dat ook doen. En vanaf vandaag kunnen we ook grotere opdrachten zelf duurzaam uitvoeren en dat maakt ons nog flexibeler en onze klanten blij”. Daarnaast zal de autokoerier vaak ook een fiets in de laadruimte hebben. “Moet er een spoedritje per fiets bezorgd worden, dan parkeren we de auto en springen op de fiets!”

Ook de gemeente Utrecht is blij met dit initiatief. De gemeente streeft al jaren naar een schonere stad en stimuleert het gebruik van elektrische voertuigen. “Een prachtig initiatief van samenwerkende Utrechtse ondernemers die bewijzen dat elektrisch rijden voor steeds meer bedrijven aantrekkelijk is”, aldus Herman van Vuren van Utrecht Elektrisch.