Fietskoerier Joeri in het Algemeen Dagblad.

Met een lokale koffieboer een fietskoeriersbedrijf opzetten in de hoofdstad van Uganda: De Utrechtse Fietskoerier ziet er wel brood in. Joeri Scholte (34) gaat eind deze maand drie maanden naar Kampala.


Scholte, die inmiddels viereneenhalf jaar Bij De Fietskoerier werkt, gaat de kennis en ervaring vanuit Utrecht doorgeven aan zijn collega’s in Kampala.
Een voorstelling van wat hem daar te wachten staat, heeft hij nog niet. ,,Ik heb geen idee wat ik eraan tref, maar het lijkt me een groot avontuur.”

De hoofdstad van Uganda telt ruim 1,2 miljoen inwoners. De straten van Kampala puilen uit van bodaboda-brommertjes, taxibusjes, auto’s en vrachtwagens. Hier geldt het recht van de sterkste: wie het hardst toetert, krijgt voorrang.

Fietsclub
In Kampala is al jaren een fietsclub actief: het Kampala Cycling team. Die werd in 2004 opgericht door Yusufu, een Ugandese koffieboer met een hart voor fietsen. Stichting Kampala is de basis voor het Kampala Cycling Team en is ontstaan uit een samenwerking tussen Yusufu, de wielerbond KNWU en Lola Bikes & Coffee. De stichting heeft de Fietskoerier Utrecht gevraagd naar Uganda te komen.

Het Kampala Cycling team heeft een missie: mensen met liefde voor fietsen samenbrengen, hen in een veilige omgeving laten trainen en de fietsliefhebbers een toekomst bieden.

Zelfvoorzienend
Op dit moment telt Kampala Cycling ruim 60 actieve leden. Om hen werk te bieden én om de fietsclub zelfvoorzienend te maken, wordt nu een fietskoerierbedrijf gestart. De hoop van de Fietskoerier Utrecht is dat het niet bij dit ene tripje naar Uganda blijft. ‘Wellicht dat we er voor de toekomst een stageplek aan kunnen overhouden,’ zegt mede-eigenaar Tobias Molenaar.

Fietskoerier Joeri houdt een blog bij tijdens zijn verblijf in Uganda. Deze is binnenkort te lezen op de website defietskoerierutrecht.nl/kampala.